Bedrukte relatiegeschenken inzetten als marketingmix

Dat relatiegeschenken werken, weten wij maar al te goed. Maar hoe goed werken ze? En welke impact hebben die promotionele artikelen bij je klanten? De PPAI, de internationale organisatie van de relatiegeschenkensector, vroeg het aan ruim 1.000 consumenten.

De belangrijkste cijfers op een rijtje

  • 50% van de consumenten komt dagelijks in contact met een relatiegeschenk. 
  • 8 op 10 klanten geeft aan dat hun indruk van een merk positief was veranderd na het ontvangen van een relatiegeschenk. 
  • 90% van de consumenten onthoudt het merk van wie ze een promotioneel artikel ontvingen. 
  • Meer dan 90% van alle consumenten geeft aan dat relatiegeschenken meer aanzetten tot actie dan traditionele advertentiekanalen. 
  • En zo’n 83% van de bevraagden wil in zee gaan met het bedrijf waarvan ze een relatiegeschenk hebben ontvangen. 

De impact van een goed gekozen relatiegeschenk wordt al snel duidelijk in amper 5 cijfers. Maar waarom is die impact zo groot? Wat gebeurt er met een promotioneel product eens je het hebt afgegeven? Het onderzoek geeft ons een handige inkijk aan de hand van de reacties van de consumenten. 

Hoge levensduur van je reclameboodschap

Waar een reclameboodschap op de traditionele kanalen kort is en verloren kan gaan tussen alle andere, is dat met een promotioneel product anders. Je product is een fysiek item dat aanwezig is in de persoonlijke omgeving van je klanten. 81% van de ontvangers houdt een relatiegeschenk namelijk langer dan een jaar bij. Ze komen dus herhaaldelijk met je merk in aanraking, waardoor je top of mind blijft. 

Bijkomend gaat 8 op 10 je product ook doorgeven, waardoor je meteen een grotere doelgroep kan bereiken.

Emotionele verbinding met je merk door het geven van relatiegeschenken

Emotionele verbinding

Emoties vormen de kern van de relatie tussen merken en consumenten, ze sturen onbewust het koopgedrag van de consument. Volgens de studie van Nielsen Consumer, genereert reclame dat een emotionele reactie uitlokt, een stijging van 23% in verkoopvolume. Die gevoelens uiten zich op meerdere vlakken. 

Over het product zelf

48% van de Millennials voelde een sterke connectie omdat het product paste bij hun levensstijl of persoonlijkheid. Zowel generatie X (42%) als de babyboomers (48%) vonden het product gewoon leuk om te hebben. 

Ten opzichte van het merk

De aantrekkingskracht van een merk dat een geschenk uitdeelt aan consumenten is opvallend groter. Acht op tien consumenten zocht een merk meteen op na het ontvangen een relatiegeschenk. Bij Millennials was dat zelfs 87%

Daarnaast beweert 83% van alle consumenten dat ze eerder zullen kiezen voor een merk waarvan ze eerder iets hebben ontvangen dan merken waarvan ze niets hebben gekregen. Dat is een serieuze voorkeurspositie gezien de overweldigende hoeveelheid merken waar mensen vandaag mee in aanraking komen. 

Subtiele reclame

En dan misschien nog het grootste voordeel: de ontvangers hebben niet altijd door dat je een reclameboodschap meegeeft. Mensen worden gebombardeerd met reclame en zijn zich daar ook steeds meer van bewust. Daardoor beginnen ze zich er ook aan te ergeren. 

Relatiegeschenken zijn veruit het meest geapprecieerd advertentiemiddel

Wanneer consumenten de vraag krijgen of ze zich reclame van een merk herinneren, zal 8 op de 10 consumenten die een product ontving zich een vorm van communicatie herinneren zonder dat specifiek als reclame aan te duiden. Daarnaast zien we ook dat slechts 20% van de bevraagden promotionele producten zal vermijden, terwijl dat bij traditionele advertenties kan oplopen tot 68%. 

Relatiegeschenken zijn dus een belangrijk onderdeel van een ultieme marketingstrategie. Wil je zelf aan de slag gaan en je klanten of prospecten benaderen met een uniek geschenk? Blader gerust door onze catalogus of vraag een voorstel op maat